Barbecue tips

Maak van iedere barbecue een groot feest met onze barbecue tips. Lees onze BBQ tips over marineren, grillen en het schoonmaken van uw barbecue.

 

Tip 1: De wijze van barbecueën

Er zijn twee manieren om te barbecueën: op gas, of op briketten of houtskool. Een gasbarbecue is snel warm, maar met deze barbecue krijgt u geen rokerige smaak aan uw gerechten. Bij briketten heeft u langere tijd een constante temperatuur en bij houtskool krijgt uw vlees een lekkere rooksmaak.

Tip 2: Het aansteken van de barbecue

 • Plaats aanmaakblokjes onder het houtskool of de briketten. Uw barbecue is op de juiste temperatuur wanneer de briketten of de houtskool helemaal grijs gekleurd zijn.
 • Strooi voor een extra rooksmaak houtsnippers of vuurkruiden over het vuur.
 • Zorg bij een gasbarbecue dat u de gasfles altijd rechtop naast de barbecue plaatst.

Tip 3: Het vlees marineren

U maakt uw vlees lekker mals door het op de juiste manier te marineren. De olie en de smaken uit de marinade trekken in het vlees waardoor u voorkomt dat het vlees vocht verliest. Het resultaat is sappig vlees met een heerlijke smaak.

 

 • Dep overtollige marinade met keukenpapier van uw vlees af om te voorkomen dat marinade in het vuur druipt. Dit kan vlammen veroorzaken.
 • Strooi nooit zout op het vlees. Zout trekt vocht uit het vlees waardoor het zijn sappigheid verliest.

Tip 4: De beste tijdsduur voor het marineren

Voor het beste resultaat raden wij u aan om de volgende tijdsduur aan te houden voor marineren:

Kip en varkensvlees:
Rund en lam:
Vis:
Hele vis met huid:
Groenten:

3 uur
5 uur
1 uur
2 uur
1 uur

 

Tip 5: De beste kruiden voor elk type vlees

Elke soort vlees heeft zo zijn eigen optimaal bijpassende kruiden. In de onderstaande tabel vindt u een aantal voorbeelden:

Rund Rozemarijn, salie, tijm en dragon
Varkensvlees Tijm, salie, rozemarijn en koriander
Kip Oregano, peterselie, basilicum en laurier
Vis Citroen, peterselie, dille en bieslook

 

Tip 6: Bereiding op de barbecue

Smeer het rooster van uw barbecue vooraf in met olijfolie om te voorkomen dat het vlees aan het rooster gaat plakken. Bij barbecueën is het belangrijk om geduld te hebben. Keurslager SuyderSee raadt u aan om het vlees langzaam te laten garen zodat u zeker weet dat het vlees gaar is aan de binnenkant.

Tip 7: Het bakken van vlees op de barbecue

 • Het beste resultaat krijgt u wanneer het vlees op kamertemperatuur is (18°C). Als u nog niet van plan bent het vlees te bereiden, bewaart u het bij voorkeur in de koelkast.
 • Leg vlees nooit in de zon
 • Gril het vlees dat de meeste hitte nodig heeft als eerste. Voorgegaarde producten bakt u als laatste.
 • Kip en varkensvlees moeten voordat u het eet altijd helemaal gaar zijn.
 • Gebruik altijd een tang om het vlees om te keren zodat de sappen in het vlees bewaard blijven.
 • Ontstaan er vlammen? Blijf rustig en doof het vuur met zand of bloem, niet met water.
 • Wrijf tijdens het barbecueën het rooster in met een halve citroen om smaken te neutraliseren. Dit is vooral handig als u net vis gegrild heeft en daarna vlees wilt barbecueën.

Tip 8: gebruik aluminiumfolie

Een andere veelzijdige BBQ tip is het gebruiken van aluminiumfolie. Hiermee laat u het vlees langzaam garen, zonder dat de buitenkant verbrandt. Door aluminiumfolie onder het vlees te leggen zorgt u voor een algehele garing. Daarnaast vangt het folie de marinade en het vet op.

Tip 9: Controleer voordat u serveert

Voorkom dat u uw familie en vrienden geen rauw vlees serveert. Snij daarom altijd een stuk vlees doormidden om vast te stellen dat het gaar is. Doe dit in ieder geval bij kip en varkensvlees.

Tip 10: Let op uw voorraad houtskool of briketten

Wanneer u al enige tijd barbecuet met houtskool of briketten, dan zult u merken dat deze langzaamaan opraken. Zijn ze bijna op, maar bent u nog niet klaar met barbecueën? Vul de hoeveelheid op de barbecue dan regelmatig aan. Zo warmen ze snel op, omdat de oude kolen nog warm zijn. Zo hoeft u niet te wachten tot de barbecue weer op temperatuur is.

Tip 11: Het schoonmaken van de barbecue

Uw barbecue is het makkelijkst schoon te maken wanneer het rooster nog heet is. Het vuil laat eenvoudig los door het rooster in te wrijven met een halve citroen. Met een staalborstel haalt u het vuil vervolgens makkelijk weg.

Geen tijd om uw barbecue direct schoon te maken? Leg het rooster dan een nachtje in het gras of wikkel het rooster in natte kranten. Door het vocht weekt het vuil los, waardoor u het de volgende dag makkelijk verwijdert.

 

Tip 12: Bepaal hoeveel vlees u nodig heeft

Gemiddeld rekent u per persoon ongeveer 4 à 5 stukjes vlees en/of vis, een kwart stokbrood en 200 gram salade.

 

Wanneer u bovenstaande barbecue tips volgt, zult u gegarandeerd genieten van een succesvolle en smaakvolle BBQ.

Barbecuepakketten van Keurslager SuyderSee

Bij Keurslager SuyderSee heeft u keuze uit diverse barbecuepakketten. We hebben vleespakketten voor ieders smaak en we houden rekening met eventuele dieetwensen. Naast de barbecuepakketten heeft u ook keuze uit diverse salades, sauzen en stokbrood voor bij uw barbecue. Bovendien kan Keurslager SuyderSee alle benodigdheden zoals borden, tafels en partytenten leveren om uw barbecue tot een succes te maken.

Organiseert u een barbecue en wilt u meer weten over onze mogelijkheden? Wij denken graag met u mee. Het is mogelijk om direct een offerte aan te vragen. Heeft u nog vragen of wilt u graag meer informatie? Neem telefonisch contact op met onze vestigingen in Dronten of Lelystad of stuur een e-mail naar info@suydersee.keurslager.nl.

 

SuyderSee Keurslager Lelystad

SuyderSee Keurslager Dronten

Grillen op een Kamado of Shichirin

Altijd maar op zoek naar nieuwe technieken en manieren om vlees te grillen? Of wilt u uw barbecuefeest naar een hoger niveau tillen?
Dan adviseren wij u graag over het grillen met een Kamado of een Shichirin.

Er zijn talloze bereidingswijze mogelijk op een Kamado of Shichirin zoals bakken, braden, direct & indirect grillen. En alles kunt u tot op de graad nauwkeurig regelen. 

Wilt u meer weten over de Kamado of Shichirin of wilt u graag advies over verschillende bereidingen van het vlees?
Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

Keurslager SuyderSee

Het Ruim 32
8251EN Dronten
0321312615
0321318044

Openingstijden

maandag 10:00 - 18:00
dinsdag 09:00 - 18:00
woensdag 09:00 - 18:00
donderdag 09:00 - 18:00
vrijdag 09:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten